Waarom stinken sommige kaasjes?
Ik hoor het regelmatig. Suus ik wil graag een lekker kaasplankje maar liever geen stinkkaasjes. Ik snap dat de geur niet echt een warm welkom is voor jou en jouw gasten haha maar toch vind ik best zonde want zo loop je een flink aantal prachtsmaken mis.
Echt, stinkkaasjes smaken vaak niet zoals ze ruiken. Vandaar even dit blogje. Vooral de rauwmelkse kazen kunnen behoorlijk stinken. Het is namelijk een levend product, ze ventileren gassen, die ze door de verpakking niet goed kwijt kunnen raken. Dit kan een behoorlijk penetrante en onaangename geur zijn. Bijvoorbeeld heel animaal; alsof je midden op de boerderij staat tussen de koeienvlaaien. Ammoniak is ook zo’n penetrante geur.
Maar laat je hierdoor alsjeblieft niet afschrikken, de geur zegt gek genoeg weinig over de smaak. Deze is bijna altijd een stuk zachter dan de geur je doet vermoeden en daardoor juist erg verrassend. ⠀
Voorbeeld
Het prachtkaasje op de foto hieronder is een mooi (ja kijk hoe prachtig ze is) voorbeeld van zo’n stinkerd; Livarot (ook wel de kolonel van Frankrijk genoemd vanwege haar strepen). De geur vind ik heel heftig, de smaak was krachtig maar veel minder animaal dan de geur doet vermoeden en eigenlijk verrassend nootachtig. ⠀
BEGINNENDE KAASFAN | GEVORDERDE KAASFAN |
Epoisse Berthaut | Epoisse Gaugry |
Brie de Meaux | Coeur Neufchatel |
Raclette | Munster |
Langres | Livarot |
Tip
Vind je de kaas heel erg ruiken? Laat de kaas dan eerst even uit de verpakking een klein half uurtje luchten en de geur is al een stukje aangenamer en ze is meteen mooi op kamertemperatuur. Hieronder deel ik een overzichtje van stinkkaasjes die je gerust eens kunt proberen.
Let op: het linkerrijtje is voor de beginnende kaaseter en het rechterrijtje voor de gevorderde kaasfan. Daarnaast blijft het natuurlijk lastig om de sterkte voor iemand te bepalen. Smaken verschillen en iedereen heeft een andere smaakervaring.
Hoe bewaar je kaas het beste?
Mijn Favourite & Best Stories zijn mooie boxen met een aantal stinkkaasjes die ook de beginnende kaaseter verrassend lekker zal vinden, je vindt ze hier.
Hoe bewaar je kaas eigenlijk? Harde oudere kazen kun je prima buiten de koelkast bewaren. Maar de zachtere kazen zullen het daar niet lang overleven. Deze hebben een gekoelde ruimte nog. Een kelder is hiervoor perfect, maar die hebben we vaak niet meer. Haal, zodra je thuis bent, de plastic verpakking eraf en verpak de kaas opnieuw in speciaal kaaspapier met een los, dun laagje folie aan de binnenkant. Vetvrij bakpapier kan ook. Een kaasstolp of kaasdoos is ook helemaal goed, zorg wel dat deze ventilatiegaatjes heeft. Leg daarna de kaas in de koelkast op een plekje waar het 7 tot 10 graden is, de kaas wordt hier het meest blij van. Te koud? Dan droogt de kaas uit en dit remt ook het rijpingsproces. Zonde!
Dusss probeer het eens; zo’n stinkkaasje en laat je verrassen.
De beginnende kaaseter, kan beter met een stinker uit het linkerrijtje beginnen ?.
WIE DURFT?! Keep me posted please 🙂